Neobank Bunq zet een nieuwe stap en gaat vanaf 2022 hypotheken aanbieden. De gloednieuwe geldverstrekker wil zich onderscheiden met de belofte om binnen 24 uur nadat documenten zijn geleverd, met een offerte te komen.

“Ik weet nog dat ik het wachten op een offerte ontzettend stressvol was toen ik mijn huis kocht”, vertelt Ali Niknam, oprichter en CEO van Bunq, aan Business Insider.

Menig huizenkoper zal dat gevoel herkennen. Wie een bod heeft gedaan op een huis wil zo snel mogelijk de financiering rondkrijgen. De gemiddelde looptijd van een hypotheekaanvraag is zo’n vier tot zes weken, waarbij vooral de beoordeling van de aangeleverde documenten een spannend moment is.

Deze worden volgens het vier ogenprincipe twee keer gecontroleerd, daarna wordt een offerte uitgebracht. Uit een lijst met actuele doorlooptijden van intermediair Hypotheek24.nl, blijkt dat de beoordeling en het uitbrengen van de offerte, afhankelijk van de geldverstrekker, 3 tot 13 werkdagen duurt.

Bunq werkt er nu hard aan om dat terug te brengen naar 24 uur. "De complexiteit ligt in het feit dat we te maken hebben met veel verschillende partijen: de adviseur, de consument die documenten moet leveren, enzovoorts. Alles met IT is ook ingewikkeld. Het moet allemaal op elkaar afgestemd zijn en aan de wet- en regelgeving voldoen", somt Niknam op. "We hebben nog wel een paar maanden nodig, maar het begin is er."

Samenwerking met Tulp Hypotheken

Het is niet de eerste stap in de hypothekenmarkt van Bunq. Vorig jaar ging de mobiele bank al een samenwerking aan met Venn Hypotheken dat onderdeel is van de investeringstak van NN. De door Venn verstrekte hypotheken werden deels doorgeplaatst naar Bunq, waar ze als een belegging op de balans kwamen.

Dit keer slaat Bunq de handen ineen met Tulp Hypotheken. Achter die partij zit de in Londen gevestigde investeerder TwentyFour Asset Management als belangrijkste financier. Anders dan in de samenwerking met Venn, gaat Bunq nu zelf hypotheken verstrekken met het spaargeld van klanten.

En het is de bedoeling Bunq een van de labels wordt waaruit huizenkopers kunnen kiezen als ze bij de hypotheekadviseur zitten. "Tulp heeft daar ervaring mee, kan verbindingen leggen en zorgt ervoor dat we zijn aangesloten bij alle systemen", zegt Niknam over de samenwerking.

Hij kan nog niet zeggen hoe groot het aandeel van de spaartegoeden wordt dat in hypotheken wordt geïnvesteerd. Klanten van Bunq kunnen kiezen waar ze hun geld in willen investeren. "Het hangt af van de keuzes in de app, maar ook van bijvoorbeeld geldpatronen en de rentevaste perioden die worden afgesloten."

Alleen NHG-hypotheken

Wel is zeker dat de 'Bank of the free', zoals Bunq zichzelf noemt, momenteel voor simpel en safe gaat. Veilig omdat Bunq louter NHG-hypotheken gaat verstrekken. Een lening met Nationale Hypotheek Garantie kan in 2022 tot een bedrag van 355.000 euro worden afgesloten, tegen eenmalige premie van 0,6 procent van de koopsom.

Hiermee zijn huiseigenaren beschermd tegen een restschuld. Als er betalingsproblemen ontstaan door werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, een echtscheiding of overlijden en de woning moet worden verkocht, dan wordt een eventuele restschuld uit de NHG-pot betaald.

"We denken dat we met NHG-hypotheken geld veilig kunnen wegzetten. We willen voorzichtig zijn met andermans geld en het risico klein houden", licht Niknam toe.

Door alleen hypotheken aan starters te verstrekken wil Bunq het simpel houden. "Geen doorstroomhypotheken, dat heeft vooral te maken met het feit dat we binnen 24 uur een offerte willen aanbieden", zegt Niknam, die ook aangeeft dat het aanbod waarschijnlijk alleen uit annuïteitenhypotheken zal bestaan. "Het is al moeilijk genoeg om alles op orde te maken, dus daar focussen we nu echt op."

'Rente niet te duur, niet te goedkoop'

De actuele rente van annuïteitenhypotheken met de meest gekozen rentevaste periode van 20 jaar met NHG, varieert momenteel van 1,20 procent tot 1,94 procent. Als het aan Niknam ligt gaan de Bunq-hypotheken tot de middenmoot behoren qua prijs.

"Niet te duur, niet te goedkoop, maar wel transparant. Zoals we dat met onze maandabonnementen doen: geen verborgen kosten. Het is belangrijk dat je weet wat je betaalt en weet wat je ervoor terugkrijgt", zegt Niknam."Ik geloof ook niet dat tarieven als 1,14 procent of 1,15 procent heel veel uitmaken", vervolgt hij. "Belangrijker zijn de voorwaarden als vervroegd aflossen en een verhuisregeling."

Bunq wil ook klimaatbewuste consumenten ondersteunen bij het milieuvriendelijker maken van hun huis. De algemene regel bij NHG-hypotheken is dat je 106 procent van de woningwaarde mag lenen als je energiebesparende maatregelen neemt. Bunq broedt nog op andere voordelen die het vergroenen van de woning voor starters aantrekkelijk kunnen maken.

Bunq verwacht de hypotheken begin 2022 uit te rollen in Nederland. Concrete groeiambities zijn er vooralsnog niet. "Eerst voorzichtig dit product laten doen wat het moet doen. Dat is al een grote uitdaging. Daarna kijken we wel weer verder. Wij geloven dat als het product er is en het werkt, de groei vanzelf komt", zegt Niknam.

'Geen geld verdienen met geld'

In de beginjaren van Bunq zou het verstrekken van hypotheken uitgesloten zijn. "We gaan geen geld verdienen met geld", zei Niknam in 2015. Daar is het bedrijf vanaf gestapt, bleek ook afgelopen zomer toen de neobank 193 miljoen euro ophaalde, waarvan 141 miljoen euro naar de overname van de Ierse kredietverstrekker Capital Flow Group ging.

Daarmee zouden spaartegoeden van Bunq-klanten kunnen worden ingezet voor het verstrekken van leningen. "(...) We willen ook geen geld verliezen aan geld", zei Niknam toen tegen Business Insider, waarmee hij doelde op de negatieve rente en de kosten die dat met zich meebrengt voor het stallen van geld van klanten bij de ECB.

Volgens Niknam komt het idee om hypotheken aan te bieden ook van gebruikers, die aangaven dat ze het een fijn idee vinden dat hun geld wordt aangewend voor een huis - een thuis.

Lees meer over Bunq: